Zonne energie

Record aantal van 140.000 thuisbatterijen geïnstalleerd in Europa in 2020

Record aantal van 140.000 thuisbatterijen geïnstalleerd in Europa in 2020

Effectief en meer gebruik van duurzaam opgewekte energie in woningen (voornamelijk door zonnepanelen) vereist uiteindelijk opslagfaciliteiten in huis of in de buurt. Het is een onderwerp waar we ons al jaren mee bezig houden.

Volgens het laatste rapport van Solar Power Europe – European Market Outlook for Residential Battery Storage 2021-2025: “In 2020 werden in Europa ongeveer 140.000 huishoudelijke batterijsystemen met een gecombineerde opslagcapaciteit van meer dan 1 GWh geïnstalleerd“. Een opmerkelijke prestatie!

Nog een belangrijk citaat uit het rapport (NB. ‘vertaald’ vanuit de Engelse versie): “In Nederland gaan er in de nabije toekomst geen grote veranderingen plaatsvinden. Hier is de salderingsregeling voor residentiële PV-systemen nog steeds de belangrijkste barrière voor eigen verbruik via batterijen en blijft volledig van kracht tot 2023.” Naar onze mening moet de financiële randvoorwaarden in Nederland worden aangepast om betere en meer duurzaamheidscomponenten te accommoderen om de nationale klimaatdoelstellingen te halen. We realiseren ons dat er discussies over dit onderwerp gaande zijn en dat bepaalde veranderingen te verwachten zijn, maar hoe snel? (zie ook: https://www.aarten-es.com/blog-post/acm-transporttarieven-moeten-geen-belemmering-zijn-bij-aanleg-elektriciteitsopslag/).

Het rapport “European Market Outlook for Residential Battery Storage 2021-2025” geeft ook enkele interessante inzichten in de toekomstige kostenontwikkelingen. We verwachten dat de productiekosten van batterijen verder zullen dalen, vooral als het daadwerkelijk geïnstalleerde aantal toeneemt.

Laten we leren van de Duitse ervaringen. Zoals vermeld in onze blog “De Duurzame Woning: inzichtelijk maken van diverse mogelijkheden”, met o.m. Zonatlas, is het erg belangrijk om eigenaren van woningen nuttige inzichten te geven, zodat ze kunnen beoordelen wat het potentieel van elektriciteitsopslag voor hen kan betekenen. Zonatlas werkt zeer nauw samen met het Duitse tetraeder.solar, en haalt daarmee de Duitse ervaring naar Nederland. (zie ook: https://www.aarten-es.com/blog-post/de-duurzame-woning-inzichtelijk-maken-van-diverse-mogelijkheden/).

We verwijzen ook graag naar een andere recente blog over Opslag; https://www.aarten-es.com/blog-post/de-kracht-van-energieopslagsystemen-voor-thuisgebruik/.

Samenvattend: dit zeer relevante rapport, met een brede focus, uitgegeven door de internationale organisatie Solar Power Europe, toont opnieuw de verschillende huidige mogelijkheden om de energietransitie te versnellen. Voor meer details, klik hier.

De Duurzame Woning: inzichtelijk maken van diverse mogelijkheden

De Duurzame Woning: inzichtelijk maken van diverse mogelijkheden

Er wordt veel geschreven over de gewenste verduurzamingsstappen in onze eigen woning of bedrijfsruimte. Vele eigenaren zijn individueel al goed bezig; anderen pakken het in collectief verband op. Maar los van de aanpak is in eerste instantie inzicht nodig in de mogelijkheden en de kostenconsequenties. Maar waar halen we de informatie vandaan? En welke informatiebronnen kunnen we wel vertrouwen?

Veel gestelde vragen

Wat kunnen we nu al doen, en wat op een later moment? Immers, de uiteindelijke warmtevoorziening moet ook passen in de lokale/gemeentelijke plannen. Het laatste wat een individuele huiseigenaar wil doen is nutteloos investeren. Bijvoorbeeld: blijft het aardgasnet bestaan en gaan we op den duur over op groengas en/of waterstof? Of wordt de verwarming van ons pand volledig gerealiseerd zonder het gebruik van aardgas en/of duurzame gassen, en wat zijn dan die mogelijkheden? Hoe staat het met een eventueel warmtenet in de buurt? Kunnen we nu al een hybride warmtepomp plaatsen, omdat de besparing op het aardgasverbruik en de resulterende kostverlagingen al zodanig zijn, dat er nu al een goede en betaalbare verduurzamingsstap kan worden gezet, ongeacht wat de toekomstige lokale/gemeentelijke situatie zal worden?

En dan zijn er nog de vragen over de mate van technologische ontwikkeling (is het apparaat wel goed doorontwikkeld en geeft het geen onnodige storingen) en bijbehorend kostenplaatje. Aan de positieve ontwikkeling van de zonnepanelen over de laatste 20 jaren zien we een enorme verbetering qua prestaties en betrouwbaarheid en kostenreducties.

Gemeentelijke Plannen

De gemeentelijke plannen zullen in een zgn. Lokale Energiestrategie (LES) worden verwoord, en deze zullen een nauwe relatie vertonen met de Regionale Energiestrategie (RES). Dus het is belangrijk om via de betreffende gemeentelijke website deze informatie op te vragen. Dan heeft men een beeld van de plannen in de komende 10-20 jaar. Echter, ongeacht deze gemeentelijke visies, loont het om altijd en z.s.m. te starten met de implementatie van energiebesparende maatregelen (eg. isolatie toepassen waar dit kan, maar denk wel aan goede ventilatie; HR++ glas of beter; energiezuinige huishoudelijke apparaten). Verder is het altijd verstandig om zonnepanelen te plaatsen, daar waar het kan.

 

Aantal voorbeelden

In dit kader willen wij daarom graag verwijzen naar respectievelijk Zonatlas.nl en Warmtepompplein.nl, die bepaalde informatie voor de individuele huis/gebouweigenaren op dit moment gratis toegankelijk maakt.

Zonne-energie – informatie via Zonatlas.nl

Via Zonatlas kan een individuele huiseigenaar of bedrijf eenvoudig zelf zien wat de elektriciteitsopwekkingspotentie van het pand is d.m.v. zonnepanelen. Re. link: https://www.zonatlas.nl/start/

NB. Zonatlas heeft de geschiktheid van bijna alle daken in Nederland doorgerekend en in kaart gebracht. Door o.m. gebruik te maken van hoogtedata, meerjarige weerdata, en intensiteit berekening van zonnestraling zijn de hellingshoek(en), oriëntatiepunten t.o.v. de zon, schaduwvlakken en nog meer technische data gecombineerd om de zonne-energie opbrengst van het dak te berekenen. En wel op 30cm nauwkeurig! Zonatlas heeft de zonne-energie opbrengst van meer dan 13 miljoen gebouwen in Nederland in kaart gebracht.

Verder biedt Zonatlas additionele informatie als de Gemeente, waartoe de opgegeven postcode met huisnummer behoort, een lidmaatschap op Zonatlas heeft. We geven in dit verband 2 voorbeelden. (1) Op de Zonatlas-website kan men een thuisbatterij ‘aanzetten’, en zien wat de effecten daarvan zijn. In separate blogs hebben we al gewezen op het belang van de thuis- of buurtbatterijen. Re. link: https://www.aarten-es.com/language/nl/nieuws-energieopslag/. De batterij-ontwikkelingen zullen hard nodig zijn om de transitie op effectieve en betaalbare wijze te versnellen. (2) Ook kan men bekijken wat de effecten zijn van warmteopwekking, van de door zonnecollectoren/zonneboiler opgewekte energie.

Een andere ontwikkeling, die op aanvraag beschikbaar is, focust op het geven van inzicht in de effecten als een elektrische auto aan het zonnepanelen-systeem wordt gekoppeld.

Warmtevoorziening – informatie via Warmtepompplein.nl

Met Warmtepompplein.nl kan een individuele huiseigenaar of bedrijf ontdekken welke warmtepomp het beste past. Re. link: https://warmtepompplein.nl/quickscan/Door postcode en huisnummer in te vullen, verkrijgt men een advies voor een all-electric- en hybride lucht-water warmtepomp. NB. Deze tool is gebaseerd op de formules beschreven in ISSO 51 (norm warmteverliesberekening). Een warmtepomp vraagt wel elektriciteit, hetgeen weer deels of volledig kan worden gecompenseerd door het plaatsen van (extra) zonnepanelen. Zodoende is de link met Zonatlas belangrijk.

Meer inzicht bieden via integrale aanpak

De schrijver van deze blog heeft toestemming om hier te stellen dat er ‘achter de schermen van Zonatlas en Warmtepompplein’ hard wordt gewerkt om de verschillende verduurzamingscomponenten slim aan elkaar te koppelen, zodat men op eenvoudige en effectieve wijze goed inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden van het eigen pand kan verkrijgen. Echter, de aanwezige tools geven nu al een goed inzicht !

Solar Magazine publiceert interessant artikel over Opslag & Thuisbatterijen

Solar Magazine publiceert interessant artikel over Opslag & Thuisbatterijen

De titel van het artikel in Solar Magazine luidt: “De Nederlandse netbeheerders en Energy Storage NL willen dat de rijksoverheid vasthoudt aan het afbouwpad van de salderingsregeling voor zonnepanelen en een subsidie van 30 procent voor thuisbatterijen invoert”. Voor verdere informatie, verwijzen we graag naar dit interessante artikel; klik hier voor mee informatie.

In eerdere blogs op onze website hebben wij veelvuldig verwezen naar het belang van elektriciteitsopslag in de algehele verduurzaming van de bebouwde omgeving. We refereren o.m. naar:

Nederland: discussie over afbouw salderingsregeling

Nederland: discussie over afbouw salderingsregeling

De Tweede Kamer heeft onlangs het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen definitief controversieel verklaard. De wet wordt pas in de Tweede Kamer behandeld na de verkiezingen van 17 maart 2021.

Deze ontwikkeling brengt onzekerheid voor individuele huishoudens en bedrijven. Aan de andere kant weet men dat er vol op zonenergie moet worden ingezet. Als onderdeel van een noodzakelijke energietransitie en nodig voor het halen van de klimaatdoelen. Dus we mogen ervan uitgaan dat het interessant blijft voor huishoudens en bedrijven om te investeren in zonenergiesystemen.

Volg de ontwikkelingen via de goede nieuwsbrieven van “Solar Magazine”; klik hier voor meer informatie.

40 middelgrote gemeenten stellen: ‘Overstimulering’ is géén argument voor afbouw salderingsregeling zonnepanelen

40 middelgrote gemeenten stellen: ‘Overstimulering’ is géén argument voor afbouw salderingsregeling zonnepanelen

Opmerkelijke conclusies uit een second opinion onderzoek uitgevoerd door Stichting Economisch Onderzoek (SEO) op verzoek van het G-40 stedennetwerk.

Volgens het G40-stedennetwerk: “De minister van Economische Zaken en Klimaat heeft op 8 oktober het wetsvoorstel Afbouw Salderingsregeling voor kleinverbruikers ingediend. Met deze wet wordt één van de weinige maatregelen die de burger stimuleert om te investeren in lokale duurzame energie opzij geschoven. Reden voor de afbouw is de verwachting van ‘overstimulering’. Maar uit onderzoek in opdracht van het G40-netwerk blijkt dat overstimulering door behoud van de salderingsregeling niet is aangetoond. De minister baseert zijn wetsvoorstel op diverse onderzoeken, waaronder de door PWC uitgevoerde Evaluatieonderzoeken. Mede op grond daarvan wordt de conclusie getrokken dat er sprake is van ‘overstimulering’ als de bestaande salderingsregeling blijft voortbestaan. Het G40-netwerk heeft de Stichting Economisch Onderzoek (SEO) van de UVA gevraagd een second opinion uit te voeren op de PWC-onderzoeken. Conclusie: overstimulering als motivator is niet verklaard aangetoond of onderbouwd.”. Lees meer …..

Een opmerkelijke maar ook zorgelijke conclusie. Immers: alles moet gedaan worden om bewoners en eigenaren van panden proactief aan verduurzaming te laten deelnemen. Plaatsen van zonnepanelen is één van die oplossingen. Laatste wat we willen zijn onnodige hindernissen.

Voor inzage in het rapport, klik hier.

Opmerking: Het G40-stedennetwerk is het netwerk van 40 (middel)grote steden in Nederland, die elkaar vinden in de stedelijke vraagstukken waar de leden van het netwerk voor staan.

De kracht van energieopslagsystemen voor thuisgebruik

De kracht van energieopslagsystemen voor thuisgebruik

Het belang om veel aandacht te schenken aan de daadwerkelijke implementatie van energieopslag als onderdeel van slimme energietransitie oplossingen.

Een relevant citaat uit het rapport van SolarPower Europe ‘European Market Outlook For Residential Battery Storage 2020–2024’: “Last year, 745 MWh from 96,000 systems were installed, representing a 57% annual growth rate. The foundation for the European residential BESS sector was laid by a handful of countries, where a large residential solar market already, exists – namely Germany, Italy, UK, Austria, and Switzerland. These Top 5 markets absorbed over 90% of all BESS installations in 2019 and are also responsible for a similar level of the nearly 2 GWh of operating residential storage capacity in Europe so far.”. (Opmerking: BESS staat voor Battery Energy Storage Systems).

Raadpleeg de informatie die toegankelijk is via de link door deze hier aan te klikken. Een sterke aanbeveling voor iedereen die werkzaam is op het gebied van energietransitie om de analyses en prognoses in dit rapport te lezen en over te reflecteren.

Het bovengenoemde rapport ondersteunt volledig de ontwikkelingen en implementatiesuccessen die elders worden ervaren, bijvoorbeeld door iwell; zie hun website.

 

Een ander goed voorbeeld, dat de moeite waard is om te verkennen, is het onafhankelijke zonne-energie platform Zonatlas NL, vrij (gratis) toegankelijk voor individuele huishoudens en individuele bedrijven (bijv. MKB). Zonatlas heeft voor meerdere regio’s in Nederland een online batterijopslag optie beschikbaar, voor het geval een individueel huishouden een verbinding wil maken met de energie opgewekt door zonnepanelen – voor meer informatie verwijzen wij naar de volgende website: https://www.zonatlas.nl/start/.

 

De auteur van deze blog en de bedrijven EnShared en Zonatlas hebben een bijdrage geleverd aan het Opiniestuk ‘Virtuele energiecentrales via Energy Commons’, die onlangs is uitgegeven door de onafhankelijke stichting Future Energy Systems – zie hiervoor: https://fes.institute/pp/. Energieopslag komt in dit Opiniestuk prominent naar voren, aangezien het een essentieel onderdeel is bij het maken van virtuele energiecentrales. En wanneer bijvoorbeeld voldoende opslagcapaciteit is aangesloten op het micronet, kan ook zelf-balancering en de handel in opgeslagen elektriciteit worden benut. Deze opslagsystemen bieden een andere belangrijke vorm van flexibiliteit op de markt en zullen naarmate het aandeel hernieuwbare energiebronnen toeneemt, een grotere publieke belangstelling krijgen.

 

IEA World Energy Outlook 2020 stelt verder heel duidelijk: “Solar becomes the new king of electricity…..”. De rol van opslag wordt hierdoor belangrijker voor betaalbare en betrouwbare energiesystemen in de nabije toekomst.

Klik hier voor meer informatie, maar de volgende citaten uit IEA WEO 2020 zijn de moeite waard om hier te vermelden:

  • “Renewables grow rapidly in all our scenarios, with solar at the centre of this new constellation of electricity generation technologies. Supportive policies and maturing technologies are enabling very cheap access to capital in leading markets. With sharp cost reductions over the past decade, solar PV is consistently cheaper than new coal- or gas fired power plants in most countries, and solar projects now offer some of the lowest cost electricity ever seen.”.
  • Storage plays an increasingly vital role in ensuring the flexible operation of power systems, with India becoming the largest market for utility-scale battery storage.”.

 

In Nederland realiseren velen zich dat het huidige en vroegere belasting- en subsidieregime de grootschalige implementatie van energieopslag tot nu toe niet echt heeft bevorderd. Desalniettemin zien we goede voorbeelden van implementatie in bijvoorbeeld appartementsgebouwen waar een slim batterijsysteem de pieken in de stroomtoevoer als gevolg van het liftgebruik aanzienlijk verlaagt.

Het zal duidelijk zijn dat we ons in Nederland steeds meer moeten gaan richten op de slimme introductie van batterij- en energieopslagsystemen.

We zullen blijven schrijven over toekomstige ontwikkelingen.

 

 

Opmerking: (ref: https://fes.institute/pp/)

Een virtuele energiecentrale via een Energy Common is een netwerk van lokale kleine en middelgrote energie- en warmte-genererende eenheden zoals windmolenparken, zonneparken en microwarmte-krachtkoppeling (micro-WKK), evenals flexibele energieverbruikers en opslag systemen. De onderling verbonden eenheden worden aangestuurd via een geautomatiseerde centrale ‘controlekamer’ van de Energy Common, waardoor ze onafhankelijk blijven in hun werking en eigendom. Het doel van een door de buurt georganiseerde virtuele energiecentrale is tweeledig. Ten eerste moet het voldoende hernieuwbare energie opwekken voor de lokale gemeenschap. Ten tweede zou het de belasting van het elektriciteitsnet moeten ontlasten door het vermogen dat door de afzonderlijke eenheden wordt opgewekt, slim te verdelen tijdens perioden van piekbelasting. Bij een overschot kan de gecombineerde stroomopwekking en het stroomverbruik van de genetwerkte units in de virtuele energiecentrale van de buurt worden verhandeld op de energiebeurs.

Solar Magazine: “Minister Wiebes: ‘Netbeheerders hoeven burgers niet te compenseren voor afschakelen zonnepanelen’ ……..…”

Solar Magazine: “Minister Wiebes: ‘Netbeheerders hoeven burgers niet te compenseren voor afschakelen zonnepanelen’ ……..…”

Een artikel waar je eens goed bij stil moet staan.

Laat in ieder geval zien dat lokale thuis/buurtopslag steeds belangrijker gaat worden.

Ook is het belangrijk Zonnepanelen tijdig te melden.

Volgens Solar Magazine: “De netbeheerders hebben onlangs de website energieleveren.nl vernieuwd. Daarmee is ook de wijze waarop eigenaren hun zonnepanelen moeten laten registreren bij hun netbeheerder veranderd. Minister Wiebes vraagt consumenten dit vooral tijdig te doen: ‘Het is een in de Netcode elektriciteit opgenomen verplichting voor consumenten en bedrijven om de plaatsing van zonnepanelen te melden. Daarom roep ik particulieren op om altijd van tevoren contact op te nemen met de netbeheerder om de meest actuele informatie te verkrijgen. De netbeheerders zijn van deze signalen afhankelijk om vroegtijdig rekening te kunnen houden met eventueel benodigde aanpassingen.’ ….”.

Lees meer ….

Wereldwijde opschaling van zon- en windenergie en wat staat ons te wachten?

Wereldwijde opschaling van zon- en windenergie en wat staat ons te wachten?

Het onderzoeksbedrijf BloombergNEF (BNEF) opende een recent artikel met de volgende zinnen: ” Solar PV and onshore wind are now the cheapest sources of new-build generation for at least two-thirds of the global population.” En ze gingen verder in dezelfde paragraaf: ” Battery storage is now the cheapest new-build technology for peaking purposes (up to two-hours of discharge duration) in gas-importing regions, like Europe, China or Japan.”

Het onderzoek van BNEF bevestigde onze eigen mening dat er een grote structurele verandering in ons energiesysteem plaatsvindt. International Energy Agency (IEA) benadrukte in een ander artikel niet alleen het feit dat de Covid-19 pandemie de grootste schok voor het wereldwijde energiesysteem heeft veroorzaakt in de laatste zeven decennia, maar ziet ook een grote verschuiving naar koolstofarme bronnen van elektriciteit. IEA stelt in een recent bericht: “low-carbon sources are set to extend their lead this year to reach 40% of global electricity generation”.

Betaalbare batterijopslag zal de integratie van gedecentraliseerde duurzame energieopwekking op grote schaal aanzienlijk verbeteren, wat mooie voordelen gaat opleveren voor individuele huishoudens en bedrijven.

Zeer interessante rapporten en nieuwsfeiten en wij raden u daarom de volgende artikelen te lezen:

Productie van duurzame elektriciteit in Nederland gestegen / sterke groei zonnestroom in 2019

Productie van duurzame elektriciteit in Nederland gestegen / sterke groei zonnestroom in 2019

In een vandaag gepubliceerd artikel stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS):
“In 2019 bedroeg de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen 21,8 miljard kilowattuur (kWh), in 2018 was dit nog 18,5 miljard kWh. Windmolens hadden hierin met 49 procent het grootste aandeel, maar dit is gedaald ten opzichte van 2018 (54 procent). Biomassa was goed voor 26 procent, zonnestroom voor 24 procent van de hernieuwbare stroomproductie. De productie van hernieuwbare elektriciteit was in 2019 goed voor 18 procent van het elektriciteitsverbruik in Nederland, tegen 15 procent in 2018.”

Verder concludeert het CBS:
“40 procent meer zonnestroom door meer zonnepanelen. De productie van stroom met zonnepanelen nam toe, van 3,7 miljard kWh in 2018 naar 5,2 miljard kWh in 2019. Dat is een stijging van ruim 40 procent, die direct verband houdt met de toename van de opgestelde capaciteit van zonnepanelen. Het totale vermogen van zonnepanelen is in 2019 met ongeveer 2 400 megawatt gegroeid, en wordt geraamd op 6 900 megawatt. Het grootste deel van deze toename (70 procent, ofwel 1 700 megawatt) is toe te schrijven aan nieuwe, grote installaties op daken van gebouwen, en op de grond.”

Lees meer ….