Het belang om veel aandacht te schenken aan de daadwerkelijke implementatie van energieopslag als onderdeel van slimme energietransitie oplossingen.
Een relevant citaat uit het rapport van SolarPower Europe ‘European Market Outlook For Residential Battery Storage 2020–2024’: “Last year, 745 MWh from 96,000 systems were installed, representing a 57% annual growth rate. The foundation for the European residential BESS sector was laid by a handful of countries, where a large residential solar market already, exists – namely Germany, Italy, UK, Austria, and Switzerland. These Top 5 markets absorbed over 90% of all BESS installations in 2019 and are also responsible for a similar level of the nearly 2 GWh of operating residential storage capacity in Europe so far.”. (Opmerking: BESS staat voor Battery Energy Storage Systems).
Raadpleeg de informatie die toegankelijk is via de link door deze hier aan te klikken. Een sterke aanbeveling voor iedereen die werkzaam is op het gebied van energietransitie om de analyses en prognoses in dit rapport te lezen en over te reflecteren.
Het bovengenoemde rapport ondersteunt volledig de ontwikkelingen en implementatiesuccessen die elders worden ervaren, bijvoorbeeld door iwell; zie hun website.
Een ander goed voorbeeld, dat de moeite waard is om te verkennen, is het onafhankelijke zonne-energie platform Zonatlas NL, vrij (gratis) toegankelijk voor individuele huishoudens en individuele bedrijven (bijv. MKB). Zonatlas heeft voor meerdere regio’s in Nederland een online batterijopslag optie beschikbaar, voor het geval een individueel huishouden een verbinding wil maken met de energie opgewekt door zonnepanelen – voor meer informatie verwijzen wij naar de volgende website: https://www.zonatlas.nl/start/.
De auteur van deze blog en de bedrijven EnShared en Zonatlas hebben een bijdrage geleverd aan het Opiniestuk ‘Virtuele energiecentrales via Energy Commons’, die onlangs is uitgegeven door de onafhankelijke stichting Future Energy Systems – zie hiervoor: https://fes.institute/pp/. Energieopslag komt in dit Opiniestuk prominent naar voren, aangezien het een essentieel onderdeel is bij het maken van virtuele energiecentrales. En wanneer bijvoorbeeld voldoende opslagcapaciteit is aangesloten op het micronet, kan ook zelf-balancering en de handel in opgeslagen elektriciteit worden benut. Deze opslagsystemen bieden een andere belangrijke vorm van flexibiliteit op de markt en zullen naarmate het aandeel hernieuwbare energiebronnen toeneemt, een grotere publieke belangstelling krijgen.
IEA World Energy Outlook 2020 stelt verder heel duidelijk: “Solar becomes the new king of electricity…..”. De rol van opslag wordt hierdoor belangrijker voor betaalbare en betrouwbare energiesystemen in de nabije toekomst.
Klik hier voor meer informatie, maar de volgende citaten uit IEA WEO 2020 zijn de moeite waard om hier te vermelden:
- “Renewables grow rapidly in all our scenarios, with solar at the centre of this new constellation of electricity generation technologies. Supportive policies and maturing technologies are enabling very cheap access to capital in leading markets. With sharp cost reductions over the past decade, solar PV is consistently cheaper than new coal- or gas fired power plants in most countries, and solar projects now offer some of the lowest cost electricity ever seen.”.
- “Storage plays an increasingly vital role in ensuring the flexible operation of power systems, with India becoming the largest market for utility-scale battery storage.”.
In Nederland realiseren velen zich dat het huidige en vroegere belasting- en subsidieregime de grootschalige implementatie van energieopslag tot nu toe niet echt heeft bevorderd. Desalniettemin zien we goede voorbeelden van implementatie in bijvoorbeeld appartementsgebouwen waar een slim batterijsysteem de pieken in de stroomtoevoer als gevolg van het liftgebruik aanzienlijk verlaagt.
Het zal duidelijk zijn dat we ons in Nederland steeds meer moeten gaan richten op de slimme introductie van batterij- en energieopslagsystemen.
We zullen blijven schrijven over toekomstige ontwikkelingen.
Opmerking: (ref: https://fes.institute/pp/)
Een virtuele energiecentrale via een Energy Common is een netwerk van lokale kleine en middelgrote energie- en warmte-genererende eenheden zoals windmolenparken, zonneparken en microwarmte-krachtkoppeling (micro-WKK), evenals flexibele energieverbruikers en opslag systemen. De onderling verbonden eenheden worden aangestuurd via een geautomatiseerde centrale ‘controlekamer’ van de Energy Common, waardoor ze onafhankelijk blijven in hun werking en eigendom. Het doel van een door de buurt georganiseerde virtuele energiecentrale is tweeledig. Ten eerste moet het voldoende hernieuwbare energie opwekken voor de lokale gemeenschap. Ten tweede zou het de belasting van het elektriciteitsnet moeten ontlasten door het vermogen dat door de afzonderlijke eenheden wordt opgewekt, slim te verdelen tijdens perioden van piekbelasting. Bij een overschot kan de gecombineerde stroomopwekking en het stroomverbruik van de genetwerkte units in de virtuele energiecentrale van de buurt worden verhandeld op de energiebeurs.