We moeten de wereldwijde ontwikkelingen begrijpen om lokaal sterker te worden.
Twee specifieke verwijzingen die ik in dit verband zou willen maken. De conclusies, die men uit deze statistieken en overzichten kan trekken, zijn duidelijk en ik laat dit over aan de individuele lezer.
IEA: Energy Technology RD&D Budgets 2020
Ik kan de lezer echt aanbevelen om de IEA’s Energy Technology RD&D Budgets 2020 door te nemen.
De overzichten bevatten gegevens over budgetten in specifieke IEA-lidstaten en de database toont RD&D-budgetten en verschillende indicatoren. Men dient voorzichtig te zijn bij het interpreteren van de absolute cijfers. Desalniettemin laat het zien hoeveel geld er op nationaal niveau wordt uitgegeven en op welke gebieden.
Met complimenten aan IEA die op hun website vermeldt: “De volledige IEA Energy Technology RD&D Budget Database is gratis toegankelijk via IEA Data Services door in te loggen als GUEST. Raadpleeg de documentatie, handleiding of vragenlijst voor meer informatie.”.
Voor meer informatie over deze enorme hoeveelheid aan informatie van IEA, klik hier.
Aandeel hernieuwbare energie in EU-lidstaten (bron: Eurostat Statistics)
De “Eurostat Statistics Explained” biedt nuttige en duidelijke inzichten.
De statistieken over hernieuwbare energie geven bijvoorbeeld de volgende resultaten:
- Aandeel hernieuwbare energie is bijna verdubbeld tussen 2004 en 2018.
- In 2018 vertegenwoordigde hernieuwbare energie 18,9% van het energieverbruik in de EU, vergeleken met 9,6% in 2004 – de doelstelling voor 2020 is 20%.
- Het aandeel energie uit hernieuwbare bronnen dat wordt gebruikt bij vervoersactiviteiten in de EU bedroeg 8,3% in 2018.
Als je kijkt hoe Nederland het bij dit alles doet, zijn de resultaten als volgt:
- Nederland staat op de laatste (27e) plaats in de grafiek van Eurostat over “Aandeel energie uit hernieuwbare bronnen in de EU-lidstaten (2018, in% van bruto-eindverbruik van energie)” – klik hier.
- Een positiever beeld voor Nederland (4e plaats gemeten van boven) resulteert bij bestudering van de grafiek “Aandeel energie uit hernieuwbare bronnen in transport (2018, in% van bruto finaal energieverbruik)” – klik hier.
Als Nederlander, maar vooral als Europeaan en wereldburger voor ecologische kwesties, wil ik natuurlijk dat mijn land het veel beter doet in wat ik uit de Eurostat-gegevens heb gehaald. Daarom zouden enkele van de vragen moeten zijn; waarom doen de andere landen het ‘beter’ en wat belemmert ons om te presteren zoals gevraagd? Wat kunnen we leren van de beste presteerders op ons nationaal, regionaal en lokaal niveau? Deze vragen stimuleren de internationale samenwerking bij grote implementatieprojecten. Waar organisaties uit vele landen met een goede diversiteit aan deelnemen. En als de projecten gereed zijn, delen we de geleerde lessen en best practices.
Klik hier voor meer informatie over de statistieken van Eurostat.