Hoe ziet de energie-wereld er in 2025 uit?

Hoe ziet de energie-wereld er in 2025 uit?

Hoe ziet de energie-wereld er in 2025 uit?

“Ik heb FC Groningen met 3-0 van Chelsea zien winnen. Voel me in een opperbeste stemming en ga met mijn vriendin straks uit eten. In de rust van de wedstrijd heb ik via mijn ‘app’ de afwasmachine al ingeschakeld, omdat er een overschot aan goedkope energie was. En dit keer geen verbruiksbeperking ontvangen. Ik lees via mijn online registratie dat mijn energierekening afgelopen maand lager was. De accu van mijn auto is opgeladen, dankzij de zonnepanelen van stadion Euroborg en omliggende panden. Mijn voetbalclub heeft mij als supporter ook nog een gunstig elektriciteitstarief gerekend.”

Een droom? Wij denken van niet want maatschappelijke ontwikkelingen gaan snel. ICT veranderingen gaan razend snel, en vaak niet meer bij te benen. Daarbij komen er vragen over data privacy. Is alles wel goed geborgd? Hoe voorkom je dat anderen mijn gegevens ongevraagd inzien?

Energie is een belangrijk maatschappelijk onderwerp geworden. Tien jaar geleden was er niet veel media aandacht voor elektriciteit; energie was een vanzelfsprekendheid. Als je nu de kranten openslaat of de vele (soms irritante) spotjes op TV ziet, dan lijkt het wel of alles om energie draait. Aan de ene kant begrijpelijk. De voorraden fossiele brandstoffen worden minder. De klimaatdiscussie over CO2 reductie en de gas- en aardbevingsproblematiek in Groningen zijn onderwerpen die ons raken. En dan hebben we het nog niet eens over wereldwijde leveringszekerheidsaspecten. Allemaal aspecten van de energietransitie in deze veranderende energiewereld.

Lees hier het volledige artikel van EnShared in het blad De Hattrick.

de-hattrick-artikel_maart2015